top of page

Relatie met gezins- of familielid slecht, meer begrip voor elkaar krijgen?
 

Coaching van familierelaties

Je familie heb je niet uitgekozen, die heb je gewoon gratis gekregen. Er zijn vaak heel nauwe familiebanden, waarmee je lief een leed deelt. Het is dan ook niet gek dat er spanningen en irritaties optreden. Binnen elke familie moet balans zijn tussen geven en nemen, verwachtingen en werkelijkheid, onafhankelijkheid en aanhankelijkheid.

Liefdesboom
stamboom

Je kent vast de uitspraak “Je vrienden kies je zelf; je familie krijg je erbij”. De relatie met je familie en je gezin loopt als een rode draad door je leven. Jij bent een onderdeel van een systeem. In een gezin ben je partner, ouder, kind, broer of zus. Jouw persoonlijkheid of karakter en de andere gezinsleden bepalen hoe jij deze rol invult.  

​

Binnen een familie bestaan er vele verschillende relaties. Daarbij is het niet ondenkbaar dat je relatie met de een beter is dan met de ander. Sterker nog, het gebeurt vaak dat er binnen een familie of gezin er onderling strijd is ontstaan. Vaak is de oorzaak of het begin van de verwijdering tussen elkaar niet meer te achterhalen. Het gaat zo geleidelijk dat je het nauwelijks in de gaten hebt. Totdat er iets gebeurt en dat is dan de bekende druppel. Er ontstaat een daadwerkelijke breuk of verwijdering tussen jullie. Hoe meer tijd ertussen zit, hoe moeilijker het wordt om toenadering te zoeken.  

​

Het inschakelen van hulp om de onderlinge relatie te herstellen wordt niet zo vaak gedaan. Wie zet de eerste stap en hoe moet je dan verder. Ik kan jullie d.m.v. coaching begeleiden bij dit proces. Maak samen een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek om te horen wat ik voor jullie kan beteken.  

Familierelaties leggen de basis voor je leven. De liefde tussen ouders en kinderen wordt, net als die in ander relaties, bepaald door de onderlinge band, door geven en nemen, en door een goede rolverdeling. Een ouder gedraagt zich als een ouder en een kind gedraagt zich als een kind. Het meest waardevolle dat kinderen van hun ouders kunnen krijgen is de mogelijkheid om te leven. Als ouder ben jij ook weer kind van jouw ouders. Dit zijn familiesystemen. Deze familiesystemen kunnen mooi en waardevol zijn maar kan ook tot veel verdriet leiden. Contacten worden soms verbroken en families vallen uit elkaar. Maar van je familie kom je nooit helemaal los.  

Veel voorkomende problemen in families: 

  • Onrealistische verwachtingen 

  • Herhalende patronen 

  • Doorlopende ruzies, waarbij het soms niet eens meer helder is waar het ook alweer precies over ging.  

  • Verbroken contacten 

Coaching van familierelaties is o.a. voor:
1.
Moeders
3.
Zussen
2.
4.
Vaders
Dochters
Voor moeders
1.

Een moeder heeft een alles overstijgende liefde voor haar kind. Het is geen liefde in de zin van ‘voor wat hoort wat’, de liefde kenmerkt zich door onvoorwaardelijkheid.

​

Ondanks de diepe liefde die je voor je kind voelt kan het toch zo zijn dat je contact met hem of haar al geruime tijd slecht is, dat je niet meer weet hoe je het contact moet verbeteren of dat je zelfs de wanhoop nabij bent. Je voelt je als moeder tekortschieten, ook al doe je nog zo je best. Als moeder wil je toch altijd het beste voor je kind? Waarom loopt het niet zoals je graag zou willen? 

​

Of hebben jullie enorme ruzie (gehad) en zijn jullie uit elkaar gegroeid. Door de tijd die er inmiddels is verstreken is het steeds lastiger geworden om een eerste stap te zetten om weer nader tot elkaar te komen.  

​

Herken je jezelf in deze vragen? 

  • Heb je constant ruzie met je dochter of zoon?  

  • Heb je het idee dat je de grip op je kind aan het verliezen bent? 

  • Zou je graag dingen met je dochter willen bespreken maar lukt het niet omdat er het e.e.a. tussen jullie instaat? 

  • Krijg je het idee dat je faalt als moeder? 

  • Heb je moeite met de kinderen van je nieuwe partner? 

  • Doe je ontzettend je best als stiefmoeder maar hebt toch het idee dat het niet goed genoeg is 

  • Je voelt je als stiefmoeder niet gezien of gewaardeerd 

  • Durf je je kind geen vrijheid te geven? 

  • Heb je het idee dat je de hele dag in ‘dienst’ van het gezin staat? 

  • Heb je het gevoel dat je geen tijd hebt voor jezelf? 

  • Heb je het gevoel dat je geleefd wordt? 

  • Voel je een afstand tot je kind en zou je graag weer dichter naar elkaar toe willen komen? 

​

Coaching kan je helpen om de verbinding met je zoon of dochter weer te verstevigen. Maak samen een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek om te horen wat ik voor jullie kan betekenen.  

Voor vaders

De liefde van een vader heeft minstens zo’n grote invloed op de ontwikkeling van een kind als de liefde van de moeder. Ondanks de diepe liefde die je voor je kind voelt kan het toch zo zijn dat je contact met hem of haar al geruime tijd slecht is, dat je niet meer weet hoe je het contact moet verbeteren of dat je zelfs de wanhoop nabij bent.  

 

Voel jij je de betrokken en liefhebbende vader die je wilde zijn voordat je kinderen kreeg? Wat is er allemaal gebeurt waardoor je niet het contact met je kind hebt zoals je graag zou willen? 

​

Of hebben jullie enorme ruzie (gehad) en zijn jullie uit elkaar gegroeid. Door de tijd die er inmiddels is verstreken is het steeds lastiger geworden om een eerste stap te zetten om weer nader tot elkaar te komen.  
 

Herken je jezelf in deze vragen? 

  • Zou je meer betrokken willen zijn met de opvoeding van je kinderen? 

  • Heb je regelmatig ruzie met je zoon of dochter? 

  • Doet je zoon of dochter niet dat wat je graag zou willen? 

  • Gaat je kind volledig zijn of haar gang en heb je het gevoel dat je de grip verliest? 

  • Heb je moeite met de kinderen van je nieuwe partner? 

  • Doe je ontzettend je best als stiefvader maar hebt toch het idee dat het niet goed genoeg is 

  • Je voelt je als stiefvader niet gezien of gewaardeerd 

  • Durf je je kind geen vrijheid te geven? 
     

Coaching kan je helpen om de verbinding met je zoon of dochter weer te verstevigen. Maak samen een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek om te horen wat ik voor jullie kan betekenen.  

2.
Voor zussen

Zussen hebben vaak een sterke band, ze hebben in de jeugd veel met elkaar meegemaakt. Ze hebben het vaakst ruzie met elkaar gemaakt maar houden vaak ook heel veel van elkaar. Een unieke relatie waarbij je helemaal jezelf kan zijn, urenlang naast elkaar kan zitten zonder dat het ongemakkelijk wordt en elkaar kan geruststellen zonder een woord te zeggen.  

​

Een goede relatie tussen zussen kan zelfs het gemis aan ouderlijke liefde compenseren en kan voor veel genegenheid voor elkaar zorgen.
 

Herken je jezelf in deze vragen? 

  • Heb je (lang geleden) fikse ruzie gehad met je zus? 

  • Hebben jullie elkaar al lang niet meer gesproken en gezien? 

  • Mis je je zus? 

  • Heb je ruzie maar weet je eigenlijk niet meer waar het om begonnen is? 

  • Wil je de onderlinge relatie verbeteren maar je weet niet hoe je dat kan doen? 

  • Ben je jaloers op je zus en schaam je je daar eigenlijk voor? 

  • Voel je je altijd het kleine zusje en word je zo door je zus behandeld? 

  • Voel je je altijd de grote, beter wetende zus en word je zo behandeld? 

  • Voel je dat je in een rolpatroon zit waar je graat uit zou willen? 

 

De band die je met je zus hebt is uniek. Er is een sterke verbinding tussen jullie, jullie kennen elkaar door en door. Kunnen elkaar troosten als geen ander maar ook diep kwetsen en teleurstellen.  
Je deelt dezelfde jeugd (ook al heb je die ieder op een eigen manier beleefd), veelal met dezelfde ouders.  

​

In jullie band als zussen zit een bepaalde rivaliteit. Vroeger was er rivaliteit om de liefde en aandacht van je ouders op te eisen. Wie kreeg er meer aandacht? Wie heeft er een betere band met vader, wie met moeder? Wie mocht er vroeger meer? Wie kreeg er meer vrijheid? 

Later, zelfs als de onderlinge relatie goed is, kan de rivaliteit de kop weer opsteken. Bijv. de een heeft een leuke relatie, bij de ander wil het niet lukken, de een krijgt kinderen en daardoor meer aandacht van de ouders omdat zij opa en oma geworden zijn, wanneer een van de ouders ziek wordt, er zorgtaken verdeeld moeten worden. Of nog erger, ouders komen te overlijden en er moet een erfenis verdeeld worden.  

​

Een zussen relatie verloopt vaak grillig. Op het ene moment is er een heel intense band, vervolgens ontstaat er een fikse ruzie en wordt er een jaar (of langer) niet meer met elkaar gesproken. Er ontstaat verwijdering en dan kan het zo zijn dat het gaandeweg niet meer duidelijk is waarom de strijd eigenlijk ooit is begonnen.  

​

Wie onderneemt de eerste stap om weer toenadering te zoeken? Coaching kan je helpen om het onderlinge contact weer te herstellen en de verbinding met je zus te verstevigen. Maak samen een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek om te horen wat ik voor jullie kan beteken. 

3.
Voor dochters
4.

Je moeder is (in veel gevallen) de meest belangrijke persoon in je leven. Zij is namelijk de eerste persoon in je leven. Door de moeder kom je het leven in deze wereld binnen. De hechting in de geboortetijd legt een belangrijke basis voor de binding aan je moeder.  

Heb je een lieve moeder maar word je gek van haar goed bedoelde maar o zo beschermende gedrag? Of het tegenovergestelde, een afhankelijke moeder; hulpbehoevend en aandacht vragend. Of een moeder die zich constant wegcijfert voor alles en iedereen. Een afwijzendemoeder, waarbij negativiteit overheerst.  Een dominante moeder of juist een moeder die je harstvriendin wil zijn? 

Of hebben jullie enorme ruzie (gehad) en zijn jullie uit elkaar gegroeid. Door de tijd die er inmiddels is verstreken is het steeds lastiger geworden om een eerste stap te zetten om weer nader tot elkaar te komen.  

Herken je jezelf in deze vragen? 

  • Bemoeit je moeder zich met werkelijk alles? 

  • Wil ze alles voor je regelen? 

  • Heb je het idee dat ze je nog steeds als een klein kind behandeld? 

  • Vraagt je moeder continu om aandacht? 

  • Heb je het idee dat je haar altijd moet helpen anders gaat het niet goed met haar? 

  • Voel jij je verantwoordelijk voor het welbevinden van je moeder? 

  • Heb je het idee dat je het nooit goed kan doen? 

  • Geeft je moeder je nog steeds opdrachten, bepaalt zij wanneer ze je aandacht geeft of negeert ze je of stuurt je weg wanneer het haar uitkomt? 

  • Heb je het idee dat je moeder jaloers op je is? 

  • Of heb je het idee dat je moeder graag je beste vriendin wil zijn? 

 

Coaching kan je helpen om de relatie tussen jullie helder te krijgen. Jullie krijgen inzicht over jullie rolpatronen. Op het moment dat je je bewust wordt van deze rolpatronen is dit een eerste stap naar verandering.  

 

Maak samen een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek om te horen wat ik voor jullie kan beteken.  

Anker 1
Anker 2

Direct hulp nodig of nog twijfels? 
Boek dan eerst een gratis
intakegesprek

Heb je hulp nodig of heb je twijfels of coaching jou of jullie zou kunnen helpen? Maak dan eerst een afspraak voor een gratis intakegesprek (60 minuten). Tijdens dit gesprek leg ik uit hoe ik werk en wat ik voor jou of jullie kan betekenen. 

 

OF

Diane Hak met sleutel relatiecoaching

Ik reik jou de sleutel tot verandering aan

bottom of page